Ana SayfaLütfü ErtürkMazbata verildi mi? Alındı mı?

Mazbata verildi mi? Alındı mı?

17 günlük bir itiraz süresince, İstanbul yerel seçimlerinin sonucu; kamunun beklediği bir biçimde neticelendi. Asıl soru da şu! Neticelendi mi? Yoksa, yeni bir hukuk savaşının kapıları mı aralandı?Kamu hukukuna yapılan ihlalleri gördükçe minik bir beyin jimnastiği yapmak istedim!

Hadi gelin birlikte yapalım!

Bu konuda yapılan araştırmaların hemen hepsi sosyolojik eğilimler taşıyor. Özellikle de siyasal sosyoloji alanına girmekte olan kamu hukukunun, kuramsal yanını açıklamakta yarar görüyorum!

Hukukun ya da onun ilkelerinin “emredici” niteliğinin nasıl ortaya çıktığını, kamunun uymak zorunda kaldığı yasaların, gücünü nereden aldığına bakalım öncelikle!…

Öncelikle, şu soruya cevap arayalım! Hukukun, zorlayıcı gücü nereden doğar? Hangi, ölçüde gerçekleşir?

Cevap “pozitif hukuk” ve “objektif hukuk” ayrımında saklıdır!…

Pozitif hukuk, yönetenlerin koyduğu “Yazılı” hukuktur. Bu hukukun salt bağımsız olduğunu söyleyemeyiz! Geçerliliği büyük ölçüde objektif hukuka dayalı olup, zorlayıcı gücünü de buradan almaktadır. Objektif hukukun üstünlüğünün nereden geldiğine bakalım!

Objektif hukuk, Doğal koşunların belirlediği dış baskılar sonucu oluşur. Yönetenlerin eğilimleri, iradeleri hangi yönde olursa olsun aldıkları kararları dış baskılar sonucu uygulayamazlar. Bu dış baskı yönetenlerin iradelerinden üstündür ve onlara kendini empoze eder.

Objektif hukuk; pozitif hukuk, ona uygun düzenlenmese de ağırlığını koyar kendi kuralını uygular. Peki, ağırlığını hem topluma hem de yönetenlere bu kadar hissettiren objektif hukukun kaynağı nedir, nelerdir?

  1. Doğal baskıdır; coğrafi yapının özellikleri iklim ve benzer etkenlerin baskı türüdür.
  2. Ahlak ve Dinsel duyguların oluşturduğu manevi öge gelir.

Öyle ya, bu kadar açıklamaların ne işe yarayacağı sorguluyorsunuzdur şimdi!

Başlarken ne demiştik?

Son günlerde kamu hukuku alanında gördüğümüz ve de yaşadığımız çelişkilere bir anlam bir mana aramıştık!

Buyurun, 17 günlük mazbata çatışmasını bu tarifini yaptığımız kamu hukukunun içine sığdırın!

Ya da tariflerini yaptığımız bu iki hukuk modelini kafanızın içinde çarpıştırınız!

Mazbata alındı mı? Verildi mi?

Doğal olarak, objektif hukukun üstünlüğü ile sonuçlandı diyebiliriz!

Ya, Pozitif hukuk; Objektif hukukun kaynaklarını kendi lehine kullanacak delil ve örnekleri geliştirecek olursa?

Bugün verilen mazbata, yarın öbür gün “hukukun üstünlüğü” adı altında geri alınmasına ne diyeceksiniz?  Hukukun üstünlüğü, yönetenlerin üstünlüğü haline dönüşmesi kaç gün, kaç mahkeme süresince oluşur!

Bugün, mazbatanın verilmesi; objektif hukukun gönlünü yapılmasından yana ise!… Aynı anda başlangıcın sonunu da hazırlayan pozitif hukukun ta kendisi olmuyor mu?

Bence, kamu hukuku bu olayda satranç tahtasına yatırılmış bir durumda! Objektif hukuk, kendi kaynaklarından alınacak bir güçle vurulabilir!…

İnsanın olduğu her yerde her şeyin olması mümkündür! Çoğulcu demokraside siyasal iktidar ve baskı grupları Artık iç içe geçmiş vaziyettedir. Dün, birbirlerine karşı olanlar, bugün omuz omuza çarpışıyorlar. Kime karşı? Yandaş ya da karşı oldukları davalara karşı.

Biz, hep Sayın İmamoğlu’nun İstanbul Belediye Başkanlığının seçim sonucunu konuştuk! Toplumda bir kesimin tepkisi bu yönde idi! Oysa bundan sonra işleyecek olan hukuki durum belediye başkanlığı yapmasındaki şartlar ve koşullar yargıya taşınacaktır… Bence buna hazırlıklı olmalıyız

Bu arada CHP’nin, İmamoğlu üzerinden yakalamış olduğu yükseliş aslında, doğal yapısından kaynaklanmayıp, ithal gaz kullanmasından kaynaklanmaktadır, bilgilerinize diyelim! Her türlü fikri ve fikir adamı ithalatını severler çünkü!

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..

İlgili Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..